Nr 3:
Hjärtat, kärl och cirkulationen

Livstil, antioxidanter och omega 3 viktigast för förebygga hjärt-kärlsjukdomar


Hjärt- och kärlsjukdom är den främsta dödsorsaken i Sverige idag. Ingen annan sjukdom kräver så många liv, över 45 000 dödsfall i Sverige per år, det blir ungefär 120 varje dag. Och omfattningen av detta förrädiska hälsoproblem är världsomspännande. De befintliga metoderna för behandling av avancerade kranskärlssjukdomar, ballongsprängning av förträngda blod-kärl, bypassoperation,

hjärttransplantation och hjärtdränage är alla mycket dramatiska och kostsamma. Faktum är att den totala kostnaden för hjärt-kärlsjukdomar i Sverige nyligen beräknades uppgå till 40 miljarder kronor för ett år. Den största tragedin är kanske att de skadliga följderna av sjukdomen ofta gått att förebygga. Genom nya framsteg inom medicinen har forskare upptäckt indikatorer som kan visa på risker tidigt.
Med profylaktisk och terapeutisk behandling kan man påverka och förändra riktningen på sjukdomsförloppet, likaväl som förhindra nya fall. Arterioskleros drabbar de flesta med västerländskt levnadssätt. Processen kan fås att stanna upp och till och med att gå tillbaka med hjälp av diet, statiner, kelering och antioxidanter. Nyligen har man på allvar börjat diskutera om inte kronisk inflammation är en viktig mekanism vid arterioskleros, men också vid en lång rad andra kronisk- degenerativa sjukdomar såsom diabetes, cancer, ledgångsreumatism och andra autoimmuna sjukdomar, Alzheimers, astma. Magnesium har också en hjärt-kärl skyddande effekt. Det finns rikligt av magnesium i hjärtats celler som balanserar effekterna av kalcium, som finns i höga nivåer utanför cellerna. När magnesiumnivåerna faller, har hjärtat svårare att upprätthålla en jämn rytm och åstadkomma kraftiga kontraktioner.