Nr 3: Co-enzym Q 10

Vår kropp och alla våra celler behöver ständig tillgång på energi. Det behövs energi till våra muskler när vi rör oss, till matsmältningsapparaten när vi ätit en god middag och till hjärnan när vi läser. Till allt detta behöver cellerna bränsle på samma sätt som vår bil behöver bensin. Cellens bensin är druvsocker, eller glukos som det också heter. Vi får i oss detta när vi äter mat som innehåller mycket kolhydrater tex bröd, spagetti, potatis eller banan.När cellerna nu skall använda druvsocker som bränsle finns det ett litet problem, druvsocker ger nämligen för mycket energi om man ”bränner av” det på en gång.

På samma sätt som det inte är så lyckat att hälla all bensin direkt i motorn och tända på. Cellen har löst detta genom att paketera om energin i små energipaket som sedan kan användas överallt i kroppen. Det är här Q 10, eller ubiqinon som det också heter, har sin viktigaste uppgift. Nämligen att hjälpa till med ompaketeringen. Q 10 är livsnödvändigt för våra celler och därmed också oss själva. Speciellt vissa celler, t ex hjärtmuskelcellerna, måste ha full tillgång på Q 10 dygnet runt.
En Q 10 brist i hjärtat kan bli katastrofal. Muskelceller som belastas
kraftigt, t ex vid intensiv fysisk träning, behöver också större mängder Q 10.
Vi får i oss Q 10 naturligt när vi äter till exempel fet fisk, kött,
broccoli eller spenat. Viktigare för Q 10-tillgången är dock den
tillverkning som kroppen själv står för. Tyvärr avtar denna tillverkning
med åldern samtidigt som tillverkningen är beroende av vårt övriga
födointag.
Vi vet idag att vår ”husmanskost” inte alltid ger tillräckligt med
vitaminer och spårelement för att kroppen ska kunna tillverka eget Q 10.

Ett dagligt tillskott av Q 10 kan behövas när vi passerat
45-50-årsåldern så att kroppens förråd inte hamnar under den nödvändiga
nivån som måste finnas i våra celler.