Nr 3: Co-enzym Q 10

Vr kropp och alla vra celler behver stndig tillgng p energi. Det behvs energi till vra muskler nr vi rr oss, till matsmltningsapparaten nr vi tit en god middag och till hjrnan nr vi lser. Till allt detta behver cellerna brnsle p samma stt som vr bil behver bensin. Cellens bensin r druvsocker, eller glukos som det ocks heter. Vi fr i oss detta nr vi ter mat som innehller mycket kolhydrater tex brd, spagetti, potatis eller banan.När cellerna nu skall använda druvsocker som bränsle finns det ett litet problem, druvsocker ger nämligen för mycket energi om man ”bränner av” det på en gång.

P samma stt som det inte r s lyckat att hlla all bensin direkt i motorn och tnda p. Cellen har lst detta genom att paketera om energin i sm energipaket som sedan kan anvndas verallt i kroppen. Det r hr Q 10, eller ubiqinon som det ocks heter, har sin viktigaste uppgift. Nmligen att hjlpa till med ompaketeringen. Q 10 r livsndvndigt fr vra celler och drmed ocks oss sjlva. Speciellt vissa celler, t ex hjrtmuskelcellerna, mste ha full tillgng p Q 10 dygnet runt.
En Q 10 brist i hjärtat kan bli katastrofal. Muskelceller som belastas
kraftigt, t ex vid intensiv fysisk träning, behöver också större mängder Q 10.
Vi får i oss Q 10 naturligt när vi äter till exempel fet fisk, kött,
broccoli eller spenat. Viktigare för Q 10-tillgången är dock den
tillverkning som kroppen själv står för. Tyvärr avtar denna tillverkning
med åldern samtidigt som tillverkningen är beroende av vårt övriga
födointag.
Vi vet idag att vår ”husmanskost” inte alltid ger tillräckligt med
vitaminer och spårelement för att kroppen ska kunna tillverka eget Q 10.

Ett dagligt tillskott av Q 10 kan behövas när vi passerat
45-50-årsåldern så att kroppens förråd inte hamnar under den nödvändiga
nivån som måste finnas i våra celler.